Arbeidsmarktkrapte – wat merk ik daar als ZZP/Klein Ondernemer van?

 

 


Arbeidsmarktkrapte. Buiten dat het voor een gemiddeld woord-raad-spelletje echt een gouden term is, is het ook een term die in 2023 met regelmaat voorbij komt. En met een reden. Steeds meer bedrijven hebben moeite om voldoende (goed) personeel te vinden. En hierbij laten we wat ‘goed’ personeel is dan even buiten beschouwing.  

De uitdaging om voldoende personeel te vinden is van invloed op de gezondheid van je bedrijf en je kansen; het limiteert je vermogen om geld te verdienen, maar maakt je ook minder ‘wendbaar’ als bedrijf, zeker als kleine onderneming.  

Aan de andere kant, zoals zo vaak, bieden bepaalde uitdagingen ook juist weer kansen. Dus wat betekent die arbeidsmarktkrapte voor ZZP’ers en klein ondernemers?  

1.      De uitdaging

We introduceerden een deel van het probleem al in bovenstaande tekst. Zonder geschikt personeel, ben je minder vrij in je mogelijkheden, ben je afhankelijker van de mensen die je (nog) wel hebt, bouwt de druk op jou en je bestaande personeel op en ben je kwetsbaarder. Daarnaast kun je, afhankelijk van je type werk en werkzaamheden, ook beperkt worden in je vermogen om te verdienen.  

Tegelijkertijd zit je als ZZP’er vaak niet te wachten op vast personeel en zie je als kleine ondernemer misschien ook wel meer veiligheid en heil in het werken met anderen zelfstandigen, freelancers of parttime contracten (zodat er minder zwaar op je personeelskosten wordt gedrukt).  

2.      Dan; de kansen

Dan de positieve kanten van dit verhaal. Want, zoals zo vaak, komen met uitdagingen (voor de een) ook mooie kansen (voor de ander). De belangrijkste is dat wanneer er een algehele krapte is, je met het personeel dat je hebt, mooie slagen kan slaan.  

Zo zijn er hogere tarieven mogelijk voor het kwaliteitswerk dat je kan leveren met de mensen die je hebt. Concurrenten kunnen tarieven zoals altijd drukken, maar krapte biedt kansen.  

3.      Omgaan met arbeidsmarktkrapte

Even de voordelen en nadelen daargelaten; wanneer je te maken hebt met de uitdagingen van het vinden van geschikt personeel, moet je als kleine ondernemer meer dan ooit slim en creatief zijn.

En gelukkig zijn daarvoor voldoende opties, juist in kleine ondernemingen waarbij netwerken een grote waarde kunnen hebben.  

a.      Je netwerk

Gebruik de kracht van je netwerk. Niet alleen om personeel te vinden (via aanbevelingen van mensen die je gezamenlijk kent of doordat je je zoektocht in een mooie cirkel kunt uiteenzetten), maar ook door direct te peilen via je netwerk hoe groot de kans van een match is.  

b.      Opleidingen en trainingen bieden (ofwel kansen bieden), weegt binnen de huidige werkenden zwaar. Het gaat niet meer om (alleen) geld/salaris, maar ook om kansen, groeipotentie. Tegelijkertijd is investeren in opleidingen ook een mooie manier om mensen te binden EN veelzijdiger en waardevoller te maken voor jou.

c.       Wees flexibel; enerzijds door inderdaad wat vaker met freelancers te werken, maar anderzijds ook door opties te bieden voor de mensen die je al hebt of wilt/kunt aantrekken. Binnen wat je kunt en wilt leveren natuurlijk.  

Maak de connectie

Heb je gemerkt dat we in dit blog helemaal niets hebben gezegd over flexibele werkplekken, je eigen kantoor, vergaderruimtes en zo meer? (Tot nu toe dan, vooruit).

Dat komt omdat naast die praktische zaken er een heel zwaarwegend aspect is binnen onze werkomgeving. En dat is het netwerk en de gemeenschappelijke drive die onze ‘bewoners’ hebben. En laat dat nou heel goed passen bij alles wat we net hebben besproken.  

Dus.. benieuwd hoe het is om binnen ZiPPERZ te werken? Kom dan eens kennis maken.

Reacties