Zo bereken je als ZZP’er een passend uurtarief

 



Wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) een nieuwe opdracht binnenhaalt, komt de vraag naar je uurtarief vrijwel altijd naar voren. Hoewel je een willekeurig getal kunt noemen, is het verstandiger om een goed onderbouwd uurtarief te berekenen. Dit is niet moeilijk en we laten je zien hoe je dit kunt doen.

Hoe is een uurtarief opgebouwd?

Voordat je je uurtarief berekent, is het belangrijk om te begrijpen welke factoren van invloed zijn. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Je streefinkomen om maandelijks rond te komen, heb je een bepaald bedrag nodig. Dit omvat niet alleen je persoonlijke uitgaven, maar ook zakelijke kosten zoals verzekeringen, huur van een bedrijfsruimte, en andere overheadkosten. Je uurtarief moet voldoende zijn om zowel je totale kosten te dekken als in je levensonderhoud te voorzien.

Het uurtarief van collega’s. Het is verstandig om je uurtarief marktconform te houden. Je wilt voorkomen dat je aanzienlijk duurder of goedkoper bent dan collega-ondernemers in hetzelfde vakgebied. Een gemiddeld uurtarief zorgt ervoor dat je competitief blijft zonder jezelf te onderwaarderen.

Je onderscheidend vermogen. Je hebt specifieke vaardigheden ontwikkeld, ervaring opgedaan en je mogelijk gespecialiseerd in een bepaald gebied. Deze expertise vertegenwoordigt een bepaalde waarde die je mag doorberekenen in je uurtarief. Hoe unieker en waardevoller je vaardigheden, hoe hoger je tarief kan zijn.

Stappen om je uurtarief te berekenen

Bereken je jaarlijkse kosten, maak een lijst van al je jaarlijkse kosten, zowel zakelijk als privé. Dit omvat huur, verzekeringen, apparatuur, marketingkosten, en je persoonlijke uitgaven.

Bepaal je gewenste jaarlijkse inkomen, voeg aan je kosten een bedrag toe dat je als winst wilt maken. Dit is je streefinkomen.

Bereken het aantal factureerbare uren, bepaal hoeveel uren je per jaar kunt factureren. Houd rekening met vakanties, ziektedagen, en niet-factureerbare uren zoals administratie en acquisitie.

Bereken je uurtarief, deel je totale jaarlijkse kosten plus je gewenste inkomen door het aantal factureerbare uren. Dit geeft je een basisuurtarief.

Vergelijk en pas aan, vergelijk je berekende uurtarief met dat van collega’s in je vakgebied. Pas je tarief aan indien nodig om marktconform te blijven.

Het bepalen van je uurtarief als zzp’er hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door rekening te houden met je kosten, het marktgemiddelde en je unieke vaardigheden, kun je een tarief vaststellen dat zowel eerlijk als winstgevend is. Neem de tijd om dit zorgvuldig te berekenen en je zult met vertrouwen je tarief kunnen presenteren aan potentiële opdrachtgevers.

Reacties